Neža d.o.o. Logo
Spodnje žensko perilo Spodnje žensko perilo

KAKO NASTANE MODRČEK

IDEJA IN PRVE SKICE

Oblikovanje perila za določeno blagovno znamko mora vedno slediti nekaterim zakonitostim, hkrati pa vsaka kolekcija ponudi nove modne smernice in modele. Zamisel za modrček se porodi v mislih modne oblikovalke, ki spremlja potrebe potrošnic. Za njih oblikuje perilo. Hkrati spremlja najnovejše modne usmeritve in dogajanja v stroki po svetu. Tako se ji v mislih rodi ideja o novem modrčku (vključno z idejami o barvi, materialu ...). Pri tem ne misli le na vizualno podobo, ampak tudi na uporabnost.Modna oblikovalka že kmalu na začetku snovanja novega perila misli tudi na to, komu bo namenjeno. Če bodo modeli izdelani v večjih velikostih, mora to upoštevati tudi pri izbiri materiala in kroja. Ko se oblikuje ideja o novem modrčku v glavi, jo modna oblikovalka prenese na papir in izriše prve skice.


KROJI IN PRVI MODELI

Skica na papirju je šele začetek. Ko je potrjena odločitev, da se modrček razvije, moramo poiskati in priskrbeti vse potrebne materiale, izrisati ali izbrati potisk, čipko in vezenje, okrasne obrobe, kristalčke ...
Izbrani materiali se morajo tudi barvno ujemati. Poleg osnovnih tkanin moramo izbrati tudi pomočne materiale: žične opore, blazinice ...
Da iz skice nastane prvi modrček, je potrebno pripraviti kroj, na katerem so natančno določene vse mere (dolžine, širine, ukrivljenosti in razmerja). Prvi kroj je izrisan za osnovno velikost, preden pa bo modrček pripravljen za množično izdelavo, je treba kroje pripraviti še za vse druge velikosti in njihove potrebe prilagoditi tudi materialom.


TESTIRANJE

Modrček je najbolj intimno oblačilo, ki ženske spremlja skoraj vsak dan, ves dan. Zato je še kako pomembno, da je izdelan iz kakovostnih materialov, seveda pa tudi, da njegova oblika in prileganje ženski zagotavljata udobje in občutek privlačnosti, ki vplivata tudi na naše počutje. Ker je vsak material nekoliko drugačen in se posledično drugače razteza, je pomembno vsak novi model testirati. Testne osebe tako novi modrček večkrat oblečejo in nosijo med vsakodnevnimi aktivnostmi, ga perejo in sušijo - kot bi to počele, če bi ga kupile. Ob tem si skrbno zapisujejo svoje ugotovitve (je obseg preveč ohlapen, so naramnice daljše kot sicer, se na modrčku spremeni barva in drugo). Vse kritike se skrbno proučijo in upoštevajo pri krojnih popravkih in navodilih šiviljam.


REDNA IZDELAVA

Po uspešnem testiranju modrčkov in po skoraj popolni dovršenosti krojev se začneta krojenje in nato šivanje celotne serije, ki bo na voljo v trgovini. Redna izdelava modrčkov poteka hitro in ustvari veliko število modelov. Da je pri tem čim manj napak, izdelavo preverja za to usposobljena ekipa ljudi. V celoten razvoj enega modela modrčka, od ideje, do faze, ko je pripravljen za ženske, je vključenih približno deset oseb. Vsaka poskrbi za pomemben delček v mozaiku kreacije. Na koncu se modrček opremi še z informacijskimi etiketami, ki vsebujejo nujne informacije (materiale, vzdrževanje), se ga zapakira in pošlje v trgovino. V trgovini zanj poskrbimo za primerno mesto, kjer čaka, da postane prijeten sopotnik ženske.